Navigatie Link overslaanStart » Geloof » Kerk Buizingen

’Een kerk van mensen’  Leken nemen het werk in de parochie over

Rorate geplaatst door Theo Borgermans op donderdag 23 april 2009 om 11:50u (Bron: Het Nieuwsblad)

BUIZINGEN (RKnieuws.net) - Rik Devillé staat zondag voor de laatste keer aan het altaar van zijn Don Boscokerk in Buizingen. Nu hij 65 werd, gaat hij met pensioen. Leken nemen het werk in de parochie over.

Don Bosco Buizingen is al jaren een buitenbeentje onder de Vlaamse parochies. Hier besliste men al meer dan 20 jaar geleden om leken meer verantwoordelijkheid te geven. Rik Devillé en zijn team waren de pioniers om het vormsel te verschuiven van 12 naar 17 jaar en te kiezen voor de lange weg. Hier groeide vanuit de parochie een verloofdenwerking en groepen van echtgescheidenen en alleenstaanden. Van uit de parochie groeide ook het buurthuis Ommekaar en de Wereldwinkel die hun plaats in het Halse landschap ondertussen meer dan veroverd hebben. In Buizingen zitten de kerkgangers al jaren niet voor maar rond het altaar. Stuwende kracht Rik Devillé kreeg het meermaals aan de stok met zijn kerkelijke oversten voor zijn ongewone en alternatieve aanpak en vooral voor zijn ongezouten mening over het kerkelijk machtsapparaat.

Een kerk van mensen

’Wij in Buizingen vormen een kerk van de mensen. Als ik op dit alles terugblik, ben ik een tevreden man. Ik heb hier al die jaren kunnen werken met fantastische mensen’, vertelt Rik Devillé. ’Dat ik dit nu kan achterlaten met de zekerheid dat lekenvrijwilligers deze parochie zullen voortzetten, had ik nooit durven dromen vroeger. Ik heb in mijn leven echter al dikwijls moeten vaststellen dat stoute dromen toch kunnen uitkomen als je er echt voor gaat.’

’Een nieuwe pastoor zal er na mijn vertrek volgende week niet naar Buizingen komen. Wie zou dit moeten zijn? De bisschop heeft niemand meer op overschot. Daarom hebben wij in de parochie vijf jaar mijn vertrek voorbereid. Honderd vrijwilligers staan klaar om de taken over te nemen. En ja, zij gaan ook eucharistievieringen doen, kinderen dopen, mensen huwen en uitvaarten doen. Bert Van Volsem werd aangesteld als parochieverantwoordelijke voor het bisdom. Els Paridaens zal het hele parochieleven coördineren. Dat ze daar in Mechelen misschien niet echt gelukkig mee zijn, laat zich raden. Maar dat is dan niet ons probleem, wel het hunne.